John Coltrane – Africa/Brass

Denne Coltrane plata skiller seg markant ut fra både hans tidligere og fremtidige utgivelser. Impulse debuten innehar Coltrane Quartet men på tittelsporet får vi også ett stor band i ledelse av Eric Dolphy. Det er nettopp denne som åpner albumet og dekker hele A siden. Meget spennende og variert kutt. Nydelig komponert fri jazz, og kanskje her hvor Kamasi Washington sine influenser kommer tydeligst frem. Lavmælt og samtidig komplekst. Det er mye som skjer men føles aldri stressende og det er ikke en tone som er unødvendig her. Veldig rytmisk drevet kutt. 

B siden består av hele to låter og først ut får en improvisasjon basert på Greensleeves, den engelske trad melodien som det finnes utallige innspillinger av, blant annet Mozart har latt seg inspirere av denne. Dette er uansett en flott versjon og det låter meget bra. Lekent spill, og selv om den er langt mer melodisk i føringen passer den fint inn med tittelkuttet. Avslutningen i Blues Minor passer nok bedre inn på forgjengeren My Favorite Things, stilig kutt men bryter litt med flyten på plata. 

Lyden og pressingen er bra, skulle ikke tro at denne pressingen er fra 1967; finnes sikkert enda mer audiofile versjoner av plata.  

Impulse 1961-1967 Usa

Related Posts