Art Blakey – Moanin’

Utgivelsene til Art Blakey ruver høyt i min jazzsamling. For en trommeslager, og som alltid både svinger dette og innehar en skikkelig groove. Musikerne denne gangen er Jymie Merritt på Bass, Bobby Timmons på piano, Lee Morgan på trumpet og Benny Golson på tenor. Det er for øvrig Golson som har skrevet fire av seks kutt på plata.

Albumet smeller i gang med ett fyrverkeri av en låt på ni og ett halvt minutt, tittelkuttet som er skrevet av Bobby Timmons. Dette er virkelig lekent og flott. Umulig å ikke la seg rive med her. Flott samspill av hele bandet, og dynamikken i musikken er stor. Videre kommer svinglåta, Are you Real?, hvor blåserne får vist seg frem. A siden avsluttes med den lyriske Along Come Betty, som nærmest er en ballade i sammenligning med resten av albumet. Flotte melodier.

B siden staret rett på mede en låt som virkelig er skrevet for Art Blakey, den tredelte suiten, the Drum thunder suite. Dette kuttet er selvsagt veldig trommebasert, men innehar allikevel noen spenstige temaer. Allikevel blir dette nok det svakeste kuttet på albumet. Neste kutt, Blues March – det sier seg selv hvordan denne er. Plata avsluttes med den eneste standard, Come Rain or Come Shine.

Moanin’ er essensen av sen femtitals hard bop. Lyden er varm og fin, en flott japan pressing.

1958 – Blue Note 1977 Japan                                                                 06/09/20          

Jazz – Hard Bop

Related Posts